2018. április 4., szerda

5 dolog, ami számomra a luxust jelenti


A luxus szó hallatán sok minden eszünkbe jut. Csillogás, gazdagság, szép ruhák, csini autó... talán ez az, ami definiálja ma leginkább a luxus fogalmát. Elég felületes ez a dolog, én úgy hiszen. Volt egy blogger, Piffeny, aki azt mondta, hogy luxus minden olyan dolog, amire nincs is szükséged, de megengeded magadnak. Ezzel csak részben tudok egyet érteni, hiszen a mai rohanó világban, amikor nem tudunk magunkra odafigyelni, akkor bizony sokszor az is luxus, amire szükségünk van, de nem engedhetjük meg magunkat. A luxus nem feltétlen egy tárgyi dolgot jelent. Listába szedtem azt a pár tárgyi vagy épp nem tárgyi dolgot, ami nekem a luxust jelenti, persze a lista bővíthető végtelenségig, de talán ez a top.


1.
Termékek

Nem sokan tudják megengedi, hogy mondjuk új farmert vegyenek, főleg ha épp van 1-2 jó állapotban. A tizedik nude paletta megvásárlása meg aztán főleg indokolatlan - nem, erre nem tud jó indok lenni -, mégis aki csak teheti, akár spórolás útján, vagy ha az anyagiak megengedik, akkor azonnali fizetéssel már megengedik maguknak. Miért? Mert tetszik az a farmer. Van otthon négy, jó állapotban van, de nem baj. Vagy: igazi sminkbolond vagyok, a gyűjtői szenvedélyem szerint igenis meg kell venni azt a felesleges palettát, bár összetudom hasonlítani. Ez bűn? Nem. Néha igenis jót tud tenni az embernek, ha valamivel meglepi magát. A tárgyi termékek vásárlása nem feltétlen hoz hosszú távú örömet, de ki tudja? Valakinek lehet. Ha megteheti, akkor miért is ne?


2.
Brunch és kávé

Az online média nyomása után valószínűleg hihetetlen, de nem hiszem, hogy egyedül vagyok ezzel: számomra igenis luxus az, ha beülök valahova kávézni vagy ebédelni. A mindennapos spórolás része az, hogy otthon készítem el az ebédemet és a kávémat, és húzom egész nap magammal, mint valami málhás szamár. Nem jellemző, hogy túl sokat ebédelnék a mindennapokban máshol. A máshol ebédelés sokáig a menzázást jelentette, de ez nem luxus, ez kell és kész. Viszont ha nem volt a menzán semmi, akkor dupla áron megebédelni mondjuk a mi egyetemünk Kantin-jában már luxusnak számít. Én ott inkább csak szendvicset szoktam venni, leginkább akkor, amikor semmi kedvem nekiállni szendvicset csinálni, és úgy érzem, hogy igen, hát ezen a héten megengedhetem magamnak.

Viszont amit nagyon szeretek, az az, hogy bár hetente egyszer beüljünk kávézni valahova. Ez legtöbbször egyetemi csoporttársakkal szokott megtörténni, ha mondjuk van fél óránk két előadás között. Nagyon jól ki tud kapcsolni, hogy beülünk egy kávézóba, rendelünk egy szépen felszolgált kávét, és semmire sem gondolunk, csak beszélgetünk, viccelődünk, és nevetünk.

Luxus talán az is, hogy aznap nem volt kedvem kávét készíteni, nem tudunk beülni egyik egyetemi kávézóba sem, de majd elalszok. Akkor jöhet az egyetemi kisbolt, ahol nem drága a dobozos kávé, de azért lássuk be, az árán akkor is lehet venni pár instant kávét, és meleg vízzel kikeverni, de hát basszus, olyan jól tud esni, ráadásul azok a cuki újrahasznosított kávés poharak!


3.
Klubbok

Őszintén nem hiányolom azt az időszakot, amikor az számított életnek, ha folyton buliztál, hála égnek ebből lassan mind kinövünk - én soha benne sem voltam -, de azért igenis jól tud esni az embernek, ha 1-2 havonta elmegy valahova, kicsit táncol vagy összeül a társasággal és pár sört megiszik. Kikapcsolódni mindig kell, még akkor is ha azt sem tudjuk élünk-e vagy halunk, sőt pont ilyenkor. Biztosan meg lehet ezt oldani olcsóbban is, mondjuk egy mini házi összejövetellel, de most miért ne mennél klubba, akár belépő árán is? Annak is van egy hangulata, ha több társaság is van egyben.


4.
Nyaralás

Én örülök, hogy de jó, 10+-pár év után végre eltudtam menni nyaralni, más is összeteszi a két kezét, ha évente eltud menni mondjuk a tengerpartra, de néha csak pislogok, hogy valaki nem hogy nyaralni, de év közben is elmegy ide-oda, sokan akár 5-10 helyre is eljutnak évente, és valami újat fedeznek fel. Ezek rend szerint nem egyetemisták, hanem mondjuk vállalkozók, vagy társvállalkozók, akik saját céggel rendelkeznek, akár már egész fiatalon is, és nem kell gülüszemekkel várniuk azt a két szabad hetet minden évben. Őszintén? Jól csinálják. Remélem egyszer én is megtehetem, hogy eltudjak jutni akárhova és akkor, amikor számomra megfelel. Egyenlőre viszont azt is igyekszek megbecsülni, ha a szabad két hetem nem azzal telik, hogy végre van időm felásni a kertet, hanem elmászkálok akár közeli helyekre.


5.
Élményszerzés

Bármennyire hihetetlen, amíg ez másnak egyértelműnek tűnik, nekem már a luxus kategóriát súrolja. Sajnálatos módon addig jutottam "az egyetem miatt nem lehet" dologgal, hogy az egyetemista éveimet eltoltam felesleges tanulásra és görcsölésre, nem szereztem semmi szép emléket (ez persze költői túlzás, de nem "éltem" eleget, amennyit ilyenkor lehet), és semmivel sem lettem előrébb, mint az, aki néha kihagyott egy-egy napot, hogy mondjuk csináljon valami klasszat. Úgy döntöttem innentől nincs kifogás az egyetem végett. Innentől nincs rossz érzésem. El sem hiszitek mit éreztem, amikor egy tanártól elkértem magamat a hétfői előadásról, hogy eltudjak menni a Cosmo napra, ami ugye ebből a távból több napos móka. Annyira leordított, hogy egy pillanatra megijedtem, de azóta sem bánom, hogy egyetlen egy órára nem mentem be - azóta se lett semmi bajom, ugyanolyan jó osztályzatra tettem le a tantárgyat, mint mindenki más. Úgyhogy már rengeteg tervem van mit szeretnék kipróbálni, persze nem az egyetem rovására, de úgy érzem, hogyha magamat meg akarom menteni, akkor meg kell találnom időt szánni az élményekre.


Nektek mi jelenti a luxust?

2 megjegyzés:

 1. A luxus valóban elég relatív: ugye főleg az anyagi helyzettől függő dolgokat helyezted előtérbe, ami nálam is luxus és meg kell fontolnom, hogy mit veszek meg inkább. Viszont 'örülök', hogy az utolsót is leírtad :) Azért az elszomorító, hogy ezért leüvöltenek és egy hiányzás esetén így reagálnák, pláne, hogy időben előre jelezted. De meg kell tanulni elengedni az ilyen dolgokat és élni a lehetőségekkel, úgyhogy jól tetted :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az anyagi mellett a lelki luxus is fontos, kicsit bánom, hogy csak egy ilyet tudtam hirtelen írni. :)

   Amúgy meg igen, tényleg érthetetlen miért akadnak ki ezért a tanárok, főleg, hogy az aki egész félévben meg sem jelent, szinte biztos, hogy előbb teszi le a tárgyat, mint aki ott van. :D Sokszor még igazolást sem fogadnak el. Viszont tényleg nem bánom két percig sem, hogy elmentem. :)

   Törlés