2018. március 31., szombat

"úgyhogy" | Mekkora hiba a szóismétlés?


Nagyon sokszor futok bele olyan kommentekbe, amik a szóismétlésről kritizálnak, és bár én még ilyet nem kaptam, kaptam sok más megjegyzést a beszédemmel kapcsolatban (viszont az utóbbi időben sokkal többen írtak e-mail-t a "hibám" úgymond imádásáról, ami hála égnek a "paraszt vagy" meg "te vidéki"-vel ellentétben tényleg épített a személyiségemen), azért visszanézve, főleg feltöltés után több idővel én is észreveszem, ha egy mondat szörnyen rosszul van összerakva, helytelen a ragozás, vagy "úgyhoooogy". Viszont ezek az úgymond kiegészítő szavak sokszor írás közben is visszaköszönnek, pl. a "szerintem" nekem már lassan rémálom. ÚGYHOGY szeretnék kicsit reagálni erre a kis hibára, ami a legtöbb videósnál szembejön.


Igazából videózás előtt nekem soha fel sem tűnt, hogy ennyire rosszul rakok össze mondatokat, és nem tudok összefüggően beszélni, hiszen szavalóversenyektől (Petőfi él! verseny második helyezett, 2005) kezdve a legjobb magyar kis- és normál érettségikig mindig is kimagaslónak számítottam, az írásaim is kedveltek voltak, bár egyikkel sem akartam nagyobb körökben híres lenni.

A szép beszédforma mindig is egy tanult dolog volt. Gondoljunk vissza a régi időkre, mondjuk akár egy történelmi filmen keresztül, amelyben a magasabb rangú emberek mindenre külön tanítást kapnak, még magára a beszédre is, és ahogy felénk jó nyersen mondani szokás "kurvafinoman" tanultak meg beszélni. Ez ma sincs másképp. A szép beszédhez igenis kell egy fajta tehetség, és még önmagában ez sem elég (nem arra gondolok, hogy el kellett tüntetni a tájszólásunkat, mert egy beszéd lehet szép attól, hogy pl. a hangsúly nem szabály szerint megy, sőt). Emlékszek egy-egy szavalóverseny, rádiós szereplés vagy egyszerű felolvasás előtt is mennyit dolgoztunk tanárral illetve magunk is odahaza. A szép beszéd elképesztően sok munka gyümölcse, és ahogy az én példám is mutatja, hogy igenis vissza lehet fejlődni, ha nem gyakoroljuk folyamatosan, hanem csak a "hétköznapi" hangszínünket használjuk.

Ha egy egyszerű tévés személyt, színészt vagy rádiós műsorvezetőt nézünk, egyik sem úgy született, hogy csiripelt, mint egy kismadár, rengeteget dolgoztak és dolgoznak mai napig a tökéletes beszédformán.

Úgy gondolom, hogy a YouTube egy fajta szabadság mindenkinek. A YouTube az a hely, ahol bárki lehet híres, nem kell átmenni egy tehetségkutatón vagy kegyetlen szereplőválogatásokon, itt megmutathatod mit is tudsz, vagy épp mit nem tudsz, de azt aztán szívvel lélekkel. 

Ehhez a szabadsághoz hozzájárul az is, hogy nem kell tökéletes előadói képesség ahhoz, hogy feltegyünk egy vlogot vagy egy leülős videót arról, amit megszeretnénk osztani a nagyvilággal. Nem kell okleveles szóhányónak lenni ahhoz, hogy meg merj szólalni, sőt! Tény és való, hogy sokkal élvezhetőbb, ha valaki rendelkezik némi gyakorlattal és tehetséggel, de nagyon sokan nem a tökéletes műsorvezetőt keresik, hanem egy ugyanolyan civil embert, aki ugyanolyan hétköznapi vagy épp nem hétköznapi problémákkal rendelkezik, esetleg szórakoztató, tanító vagy motiváló jellegű, de a saját "szintjéről".

Úgy gondolom, hogy mindenkinek van helye a YouTube-on, függetlenül tájszólástól vagy előadói készségtől, és ebbe bőven beleférnek a töltelék szavak, amiket pont az ő-zés kikerülése végett mondunk, vagy mert annyira belemelegedtünk, felszabadultunk, és élvezzük a videónkat, hogy meg is feledkezünk az efféle törekvésekről.

Igenis törekedni kell, és próbálkozni kell a beszédünk fejlesztésére, hogy igényesebb videót tudjunk átadni, de ennek semmi értelme, ha az egésznek az élvezhetősége elmegy. Igenis ki kell mondani azt, hogy:

Ok, én mindent megteszek, de én ezt élvezni akarom, és ezt a szabadságot nem akarom feláldozni plusz néhány követőért.

Hála égnek a YouTube tényleg maga a megtestesült szabadság, és nem csak videós, de néző szempontból is. Ha valakinek nem tetszik a tájszólása, a szóismétlése, a resting bitch face-e, vagy bármije, akkor nem vagyunk rá kötelesek feliratkozni. Még az sem lehet kifogás, hogy jó, de csak ez az egy beauty csatorna van, vagy csak ez az egy tech csatorna, mert bizony minden kategóriában rengeteg ember van, akit nyugodtan követhetünk.

Igenis el kell fogadnunk azt, hogy a videósok nem profi emberek, és igen, kell gyakorolni a beszédet, de nem minden helyett kell csinálni, pláne nem ahelyett, hogy élveznénk amivel foglalkozunk.
Akinek sehogy sem megy ez, és továbbra is kitart amellett, hogy igenis könnyű szóismétlések, töltelékszavak és egyéb hibák nélkül beszélni, az csak magának vegyen fel egy 10 perces videót arról, amiről legjobban szeret beszélni, az egész felmondott szöveg szigorúan spontán jöjjön, majd egy hét múlva nézze vissza. Meg fog lepődni, de lelövöm a poént, szörnyű lesz. :)

Próbáljunk meg elfogadóbbak lenni a videósokkal kapcsolatban, és mint mindig, ha egy tartalomgyártó valamiért nem tetszik, akkor egész egyszerűen ne nézzük a videóit. 

*Kivétel ez alól persze azok az emberek, akiknek a "metime" abból áll, hogy egy videóban azt keresik, amibe leginkább bele lehet kötni, az én kedvencem, amikor abba kötöttek bele, hogy farmerban ültem az ágyon. Igen, ennyire nevetséges, szóval videósok, bloggerek, ne görcsöljetek, hanem élvezzétek a hobbitokat/munkátokat úgy, ahogy tudjátok! :)

11 megjegyzés:

 1. Engem egy kis ö-zés vagy nem tökéletesen összerakott mondat egyáltalán nem zavar, emberek vagyunk, nap mint nap megesik velünk. Sokkal könnyebben azonosulok ezzel és jobban is tetszik, mint az egy mondat alatt 5x megvágott videók :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazad van, sajnos szerintem én is túlzásba szoktam vinni a vágást, főleg ha már tényleg annyira nem jön a gondolat, hogy egy mondaton belül többször is van hatásszünet, amit nem kellene erővel benne hagyni... Ezen még dolgoznom kell.

   Törlés
  2. Nem nálad gondoltam az indokolatlanul sok vágásra :) Egyébként szerintem a szóismétlés írásban ezerszer rosszabb, videózás közben nehezebb kiküszöbölni azt, hogy vannak preferált szavak, amiket szívesebben/általában használunk.

   Törlés
 2. Eszembe jutott egy sminkes lány, aki igényes és profi videókat készít, viszont egy-egy felvétele közben 600x elmondja, hogy "nagyon-nagyon".
  Minden videójában, ÚGYHOGY ez elég idegesítő tőle.

  Engem a szóismétléseknél sokkal jobban zavar, amikor egy videó aláfestő zenéje indokolatlanul és zavaróan hangos. Vagy amikor a videós nem önmagát adja, hanem érezhetően másol valaki mást, aki sikeresebb, vagy befutottabb, miközben a testbeszédéről ordít, hogy nem önazonos.

  Az ööö-zés engem sem zavar, teljesen emberi, hétköznapi tőle a youtuber.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az elszínészkedett videókkal nagyon egyet értek, szerintem is az sokkal de sokkal nagyobb hiba, mint természetesen de kicsit ő-zve meg kicsit több töltelékszóval beszélni.
   Amúgy van egy tippem melyik lányra gondolsz. Már régóta nem követem, de emlékszek, hogy egy mondat sem tudott legalább öt nagyon-nagyon nélkül elhangozni. :D Még ha két gondolatot kötött volna össze ilyen módon egy dolog, de hogy enélkül tényleg nem tud megszólalni... Sokan imádják milyen szépen beszél, pedig ez is távol áll a dologtól, de tény hogy szépen tud artikulálni. Senki sem tökéletes, ennyi. :)

   Törlés
 3. Nekem errol az a velemenyem, hogy ha egy videós érdekes, egyéni tartalmakat gyàrt és nem akar utànozni màsokat, akkor pont nem egy szóismétlésre fogok figyelni. A sok egyen hàttér,egyen videós között öröm nézni, amit Te készítesz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm ezt az elismerést! :)

   Törlés
 4. Engem sosem zavart a beszéded. Valóban kicsit különlegesnek hangzik, de a jó értelemben. Akit az ilyesmi zavar, az egyen sünt.

  VálaszTörlés
 5. Szerintem neked érdekes az orgánumod, jó hallgatni.
  Az ő-zés alapvetően engem sem zavar es a szóismetlés sem feltétlenül. Attól viszont falnak megyek azoktól, akik erőltetetten próbálnak szépen és választékosan beszélni. A vége mindig az, hogy elfogy a szókincs és hablaty lesz a videó vége.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. <3

   Amúgy tényleg nagyon egyértelmű, hogy ki az, aki nem úgy beszél természetesen, nem is túl jó hallgatni.

   Törlés