2018. február 14., szerda

Törpe nyúl VS. tengerimalac | Milyen kisállatot válasszak?


Sziasztok! Mára egy talán szokatlan poszttal érkeztem hozzátok, ugyanis most nem kenceajánlók és nem ajánlók sorozata következik, hanem kisállatokról fogunk beszélni. Hanyagolni fogom a tippeket az etetéssel, almozással, egyéb dolgokkal kapcsolatban, ugyanis ezekről rengeteg dolgot lehet olvasni az interneten, és meglehetősen rövid idő alatt te magad is kitudod tapasztalni, hogy a te állatodnak mi a legmegfelelőbb (szinte biztos, hogy olyan dolgokat is fog kedvelni, amikért a nagykönyv szerint pokolra jutsz, ha megengeded neki, pl. Zsömi immmmádja az állatoknak készült tejes puszedliket, és kéri is pontban délben). Inkább arra szeretnék kitérni, hogy melyik kisállat milyen általános tulajdonságokkal rendelkezik, ami alapján sikerülhet dönteni.
Minden állatnak van személyisége, szóval igyekszek tényleg a lehető legáltalánosabban írni, de magamat ismerve úgysem tudom megállni, a sajátjaimról is fogok sokat mesélni. Úgyhogy kisállatokra fel! :)


Nekem két kisállatom is van, mindkettőt a szüleimtől kaptam. Mindig is akartam egy rágcsálót magamnak, ám a szüleim sosem engedték, most viszont, hogy belenőttem abba a korba, hogy két hétnél tovább képes vagyok vele foglalkozni, és nem anyámnak kell ganézni/etetni/játszani helyettem, csak úgy elárasztanak állatokkal.

Zsömlét (tengerimalac) régebb óta ismerhetitek, hiszen ő még szeptemberben került hozzám. Ismeretlen, megbízhatatlan helyről származik (pontosan egy vásárból), fajtája, pontos születési dátuma ismeretlen, ezelőtt nem megfelelően volt gondozva, sosem voltak társai. Szinte biztos, hogy egy felelőtlen állattartó malacpárjának nem kívánt szerelmi gyümölcse. "Kutatásaim" alapján keverék, kb. fél éves. Neme kan.
Színei: feje és válla fehér csík, lábikók és körmök fehérek, teste szürkés és sárgás barna foltos.

Disel (első nevén Dézi, törpenyúl) pedig az új lakó, a szüleim egy kisállat kiállításon vásárolták. Tenyésztőtől származik, ám papírja nincs, nincs adat a pontos születéséről és fajtájáról. Kb. két hónapos, remélhetőleg tényleg törpenyúl. Neme kan.
Színei: fehér+bézs foltos.

• • •

Sokan véletlenül sem ajánlják, hogy közönséges kisállat kereskedésből vásároljunk kedvencet, mert egyrészről tényleg ismeretlen ki fia borja, másrészről a helytelen tartási körülmények végett nagyobb eséllyel fogunk ki beteg állatot, nyulaknál még észrevehető, ha az állat beteg, a tengerimalacoknál viszont nem lehet látni, ők rejtegetik a gyengeségeiket.

Mint látjátok nekem mindkettő kedvenc bizonytalan tenyésztőtől származik. Két szomszédunk is állatokkal foglalkozik, mindkettő család megbízható és magas szakértelmű, mégis előfordulhat, hogy az állat eladás előtt műtéten esik át, vagy két hónap múlva megbetegszik. Rágcsálóknál még több esély van arra, hogy akkor is elpusztul két hét után, ha 20.000 forintba került, és olyannyira fajtiszta, hogy még az ükükük nagyapja is ismert.

Ne az alapján válassz állatot magadnak, hogy milyen bitang jó a származása, és pláne ne ez legyen az elsődleges dolog, ami miatt szereted. Nem azért szeretjük az állatot, mert törzskönyvezett. Ha ajánlhatok valamit, az az örökbefogadás, vagy vannak megbízható kis-tenyésztők, akik nem adnak se könyvet sem garanciát, de biztosan megfelelően volt tartva előtte és hatalmas szeretetben éldegéltek (kiindulva a kisállatos szomszédunkból, aki pusztán rajongás céljából tart különleges állatokat, főleg nyulakat).

Bár mondtam, hogy nem szeretnék táplálkozási tippeket adni, de nagyon nézzetek utána, hogy hogyan kell az állatokat etetni, ugyanis sok esetben az is jelentheti az állat korai elhalálozását, hogy hirtelen váltott tápot, főleg a nyulak gyomra nagyon érzékeny, és főleg kis korban, és hát ugye legtöbbször pici korban veszünk magunkhoz állatot.

• • •


Tengerimalac

Cukiságok, előnyök:

• A tengerimalac igazán félős állat, szóval ha évek óta nálad van, akkor is hajlamos arra, hogy kiszaladjon a világból is, ha meglát, mindenben a potenciális gyilkosát látja. Ám megfelelő kitartással és törődéssel (meg rengeteg uborkával) egy szelíd malacot tudsz belőle nevelni, tudod minimalizálni a félelmeit, így egy nagyon kellemes társ fog belőle válni.

• A mindennapjaid fénypontja a popkornozás lesz, ami a tengerimalac "nevetése" valójában. Nagyon szórakoztató látvány, ahogy idegrángó mozdulatokat tesz és közben vékony hangú röfögéssel körbejárja a szobát, még viccesebb, ha ezt több malac csinálja. A popkornozást bármi kiválthatja. A társ látványa, a te látványod, az étel látványa, a papucsod látványa, egy új, szimpatikus tárgy látványa, egy kiadós futás a szobában (előny, ha igazi tereppályát építesz, amiben át tud ugrani dolgokat), vagy hogy annyira ráharapott az ujjadra hogy összeestél.

• Ha egész nap rossz kedved van, hazaérsz, ő pedig pont akkor ébred fel, az mindenért kárpótol. Nagy nyújtózkodás, hatalmas ásítás, majd felül és mosolyogva rád néz. Viccen kívül, mosolyognak. :)

• Legjobb érzés a világon, amikor ő maga kéri a dögönyözést, és ahogy becsukja a szemét, miközben a nyakát vakarászod. Teljes "masszázs" közben még dorombolni és popkornozni is szoktak, Zsömlénél viszont ezt nem lehet, mert kegyetlen csiklandós, viszont ha tenyérrel végig simítom a teljes hosszát, azt azért szereti.

• Relatív kevés kupival van, valószínűleg nem fogja rád dönteni a házat. Kiengedve még sosem volt vele bajom, egyszer egy jegyzetem szélét kicsipkézte, de amúgy nem tesz tönkre semmit, persze ehhez az is kell, hogy biztosíts egy pusztításbiztos közeget (pl. a laptoptöltőt ne tárolt a földön).

Törődik veled. Persze nagyon szereti tervezgetni a halálodat, de ha szükséged van rá, ott van. Amikor megkaptam, akkor sokáig hozzá sem tudtam érni, viszont egy nap bőgve értem haza. Mivel épp senki nem volt a közelben, ezért mellé lekuporodtam a földre és csak bőgtem. Akkor előjött a búvóhelyéről, és csak nézett rám. Meg akartam simogatni, és hagyta. Azóta bármikor megsimogathatom, és bármikor megnyugtat, ha mást nem azzal, hogy megböki a kezem.


Bosszúságok, hátrányok:

Nem könnyű őket szobatisztává nevelni, legtöbbjüket abszolút nem is lehet, mert egyszerűen nem hajlandó rá. Ebből adódóan gyakrabban kell almot cserélned, mert a fekhelyétől kezdve mindenhova piszkít. Mivel muszáj kiengedned naponta játszani, és ha nem kifutója van, hanem csak úgy simán a szobában van, mint pl. nálam is, akkor naponta kell takarítani, felmosni.

Hangos, de rettenetesen. Zsömle egyedüli malac, így nem igazán szokott pampogni, ha hangosan visít akkor legtöbbször engem hív, vagy azt hiszi hogy enni kap (a frizsidert kinyitni elég veszélyes, pláne ha az uborkája körül matatsz, mert még azt is hallja, hogy csörög az uborkás zacskó, nem tudom hogy különbözteti meg a többitől, de egyszerűen tudja, továbbá bármilyen szekrénynyitásra is őrült visításba kezd, ha észreveszi, hogy ott tartod az ennivalóját, a zacskóktól pedig egy idő után félni fogsz). Keresztanyámék malaca este is, egymagában is cirkuszolt. A terrárium szélét rágta, visítozott, kapart. Zsömle viszont halálos csendben van. Azt azért szoktam hallani, ha a másik szobában vagyok és kiugrik a terráriumból, de felkelni nem kelek fel rá. Viszont ha tanulok, akkor szinte biztos, hogy pont akkor fog játszani valamivel, vagy valami sürgős elröfögni valója van. Mondjuk ez aranyos, és nem zavar, de valakit bosszanthat.

Sokat kell vele foglalkozni, hogy nyugodt természetű legyen és az maradjon. Mivel Zsömle még egyedül van, ezért főleg sokat kell vele lenni, és bizony vannak időszakok, amikor egyszerűen nem tudok egész nap vele lenni, de igyekszek amennyire csak lehet boldoggá tenni. Kézből etetem, simogatom, beszélek hozzá, fütyörészek neki, ő meg vissza... Kimondottan szereti, ha nevetek olyankor popkornozik és visít. Viszont a hiedelemmel ellentétben nem lesz "csak úgy el", nagyon igényli a társaságod, és akkor is igényli, ha van mellette másik malac is. Ez persze se nem bosszantó, se nem hátrány, de valakinek az élete ezt nem engedi meg, így őnekik nem jó választás.

Imádja a műanyagpolc lábát. Szörnyen irritáló, ahogy rágja. Szörnyen.


Törpenyúl

Cukiságok, előnyök:

Puha, de elképesztően. Nagyon vissza kell fognod magad, hogy ne nyomkodd halálra, viszont a legrosszabb napokon is fel tud vidítani pusztán azzal, ahogy kinéz. Az, hogy milyen mókásan tud viselkedni, már csak hab a tortán.

Félig idomítható állat. Könnyebben idomítható, mint egy macska, de nem fog a helyére menekülni, ha rászólsz, akár egy kutya. Bilire szoktathatod, taníthatsz neki trükköket, sportolhatsz is vele, ha van rá lehetőséged (ha kertes házban élsz, akkor mondjuk építhetsz neki akadálypályát).

Kötődik. A macskával és a tengerimalaccal ellentétben nem tervezi hogyan öljön meg, viszont ezt leszámítva eléggé hasonlít a kötődése a legtöbb macskához és kutyához. Bújós, nyalogatja a kezed, rajtad alszik, mindenhova követ. Vannak olyan személyiségű nyulak is persze, akik utálnak amíg élsz és azt se szeretik, ha dögönyözöd, de ezek nem házinyulak hanem hobbi állatok, megfelelő kézhez szoktatás után valószínűleg örökké rajtad fog lógni.


Bosszúságok, hátrányok:

Jelszava: "házbontás". Amikor a szüleim elhozták, és anya azt mondta, hogy nem kell megetetni, mert otthon jól lakott papírral, akkor még nem tudtam, hogy pontosan mire is gondolt. Hát nálam papír nincs elérhető helyen, de a szőnyeg gyanúsan fogy. Általánosságban a nyulak mindent szétrágnak. A nyomuk ott fog maradni a székeden, a papucsodon, a tapétádon... ha tudsz és szeretsz malterozni meg hajólakkal festegetni, a bútorfelújítás pedig a hobbid, akkor nem lesz gond.

Az ördögtől való. A pihe puha bunda és a csillogó, kíváncsi szemek csak álca, valójában magának a sátánnak az unokája. Ha olyan kedve van, akkor bújás helyett összever téged, szétveri a lakhelyét, megeszi a legfelső polcon található jegyzeted és durván bántalmazza a többi állatot.

Félig idomítható. Bár ez mellette szólt fent, hiszen több mindent meg lehet vele tanítani, mint egy malaccal, de vannak dolgok, amiket soha nem fog megérteni. Pl. hogy nem ugrunk fel az ágyra, nem esszük meg a szőnyeget... Bármit csinálsz, nem fog róla leszokni.

• Büdös, hiába ivartalanítod, és takarítod gyakran, sajnos sokkal kellemetlenebb a szaga, mint bármelyik másik rágcsálónak.


Egyik sem szent és csupa cukiság, de én mindkettőt szeretem, és szívesen foglalkozok velük. Ha viszont csak egyet választhatnék a nyuszi és a malac közül, én személy szerint a malacot választanám, mivel kevesebb kupival van, kevésbé erős a szaga, és persze kevésbé érzékeny mindenre.
Viszont sokan inkább a nyúlra szavaznak, mert sokkal kötődőbbek, és aki megfelelő környezetet és foglalkozást tud biztosítani, annak nagyon jó választás.

25 megjegyzés:

 1. Fura, nekem más tapasztalataim vannak nyulakkal :D
  Nálunk egyáltalán nem büdösek, sőt, annyira nincs szaguk, hogy simán belenyomom az orromat az oldalukba, és akkor is csak olyan semleges vattaszagot érzek. Egyedül az alom az, ami néha büdös, ha sok napig nem volt takarítva, de az is inkább csak ammónia-szag, mint bűz, és csak takarítás alatt érződik.
  Az ágyra ugrálás viszont nekünk is komoly fejfájást okoz, Kifli tudja hogy nem szabad, így amikor meglátja hogy észrevesszük hogy fent van, akkor egyből elszór pár bogyót és leugrik, Süti viszont felmehet, mert ő egyáltalán nem piszkít oda. Úgy vettem észre, hogy ez nyusziszemélyiség-függő.
  Kaját illetően meg pont úgy viselkednek, mint nálad Zsömi :D ha csak megkoccan az etetőtálkájuk, már totál megőrülnek, elkezdenek egymás körül futni, amíg le nem tesszük nekik a tálkákat.
  A kötődés kapcsán meg nekem az a benyomásom, hogy pont olyan, mint egy macska, öntörvényű. Kötődik, de csak akkor mutatja ki, ha olyan kedve van. Egyébként meg tojik rá, bármit is mondasz neki :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem azért büdös mert nyúl, azért mert fiú, de ezt elfelejtettem kihangsúlyozni. Mindenesetre sokkal többet is kell cserélni az almukat, és nem érek rá naponta, úgyhogy elég gyakran van kellemetlen szaga. :) Amúgy tényleg elég tisztaságmániás, ami a saját szőrét illeti. :D

   Törlés
 2. Mint pár éves tpasztalatú nyuszitartó, jöttem én is kommentelni :D
  A nyuszikhoz írt hátrányok nagy része egyébként kiküszöbölhető, csak ki kell majd tapasztalni, a nyusznak meg neked mi válik be.

  A nyuszik nem büdösek, igazából még a macskáknál is sokkal tisztábbak, mert zsákmányállatok és rendszeresen mosakodnak. A büdösségnek két oka lehet: ivarosság és/vagy rossz/régi alom. Az ivaros nyuszipisiszag (főleg bakoknál) tényleg kegyetlen tud lenni, az ivartalanítás ezt (meg a későbbi rákos megbetegedéseket) megszüntetni, de nem azonnal. Több hónap kell, míg a hormonok teljesen kiürülnek. Gondolom a te nyuszid még pici az ivartalanításhoz (vagy már ivartalanodott is?), de már pici korban is lehetnek 'kanosak', ezt sajnos ki kell várni, míg a műtét után teljesen elmúlik. (Műteni csak is egzotikus kisállatokra specializálódott dokinál lehet, aki gázzal altat, mert sajnos az általános állatorvos + injekciós altatás nagyon sokszor végzetes lehet. Bár ez sajnos csak nagyobb városokban elérhető opció gondolom).
  Az alom, ha úgy látom, valami forgácsszerű. Nagyon jó szívvel javaslom neked a fapelletet, sokkal jobb nedvszívó, és még a szagokat is jobban megköti. Aki gondos, az naponta kilapátolja az átnedvesedett almot, hát mi igazából csak párnaponta takarítjuk, akkor már annak is tud szaga lenni.

  A nyuszi hiába nem rágcsáló, sajnos tényleg nagyon erős a rághatnékja (kell is neki, mert folyamatosan nőnek a fogai). Ezt két dologgal tudod kivédeni, hogy ne a saját cuccaidat rágja: 0-24 széna (a kisállatboltosok szerintem amellett, hogy aranyárban vannak, jó szarok is, ehelyett az igazi paraszti szénabála a legfinomabb a világon, és 1000x olcsóbb is, a nyulak rá vannak függve), és valami rágható dolog. Faágat (alma/körte/stb, a csonthéjasok ágai a tiltottak csak), és karton! A legjobb dolog a világon. Van itthon kartonházikó, van másféle karton lerakva a földre, imádják cincálni, szétszedni, rágni, megenni (natúr kartonból nincs baj), cserébe a bútor/szőnyeg ép marad. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ja még eszembejutott az is, hogy vannak direkt ehető játékok, préselt szénából készült házikó, szénagömb, stb. Legolcsóbb hazai megoldás: üres wcpapírguriga, teletömve szénával. Elfoglalja magát, dobálhatja, eheti, gondolom jobb szórakozás mint az ízetlen szőnyeg! :D De van még sok ilyen ötlet, fűszernövényeket csipesszel felakasztani ide-oda, hadd dolgozzon meg érte, stb. :)

   Törlés
  2. Disel még kicsi az ivartalanításhoz, de már így is elég erős. Meg egyenlőre kellene egy olyan orvos, aki szerint az ivartalanítás nem "felesleges". Se szaporítani nem akarom később, se szagolni. :D Viszont a legnagyobb gond, hogy nagy körzetben senki nem mer kisállatot bevállalni, a kozmetikusnak meg nem épp ez a dolga.

   Amúgy vannak már neki rendelésre játékok, csak még nem adtam le, általában elég sokszor átgondolom a rendelést, de tegnap kapott egy vágódeszkát, most el van azzal. :D

   Törlés
  3. felesleges", uh, ez nagyon kemény egy orvos szájából. Biztos vannak ott is nyuszikra spec. orvosok csak fel kell lelni őket :/
   vágódeszka XDDD édes, olyan kis kreatívak :D a rendelt játékokkal vigyázz, kinézem belőlük, hogy olyanok, mint a cicák, hogy a doboz, amiben érkezik a cucc, jobban érdekli őket, mint amit pénzért vettél :DD

   Törlés
  4. Hát rendelni azt plüsst fogok neki, mert látszólag a plüss és a bármi ami nem szabad a legjobb, úgyhogy a doboz és a játék is hasznos lesz remélhetőleg. :D

   Amúgy a Google szerint küldtél kommentet, de itt nem látom, úgyhogy arra is ide válaszolok. Elég drága a ketrec, így meghatározatlan ideig ládázva meg terráriumozva vannak, de csak akkor vannak bent, amikor nem érek rá odafigyelni, de egyébként fel vannak nyitva, sőt Zsömi arra megy amerre akar, egyedül Disel-t nem lehet kint hagyni huzamosabb ideig egyedül. Úgyhogy olyan sokat nem fulladoznak. Úgy tervezem nyárra már ketrec lesz. :)

   Törlés
  5. Jaj nem is arra írtam hogy fulladoznának, de ezt igazából én is csak olvastam, hogy elvileg ráerősíthet a szagokra. Nekem tetszik ez a megoldás amúgy, ha sokat vannak kiengedve akkor voltaképpen amúgy is mindegy, hogy most épp hol alszanak/esznek. Nálunk nem nagyon van asztalos-beállítottságú a családban, de ha lenne akkor mi is valami házilag gyártott kifutóban tartanánk őket lehet.
   Ha szerencséd van, valaki olcsón meg tud dobni egy ketreccel (igazából nekünk is van egy felesleges, amit szerintem oda is tudnánk adni, csak sajnos messze vagyunk), úgy jobban megéri, mert ez is túl van nagyon árazva a boltokban.

   Törlés
  6. Néztem már, de használtan is elég jól elkérik az árát, majdnem annyi, mint újan, úgyhogy inkább újat kapnak.

   Törlés
 3. Nyuszialomnak nagyon jó szívvel ajánljuk a barkácsáruházakban kapható, fűtésre használatos fapelletet (általában ilyen 10-15-20 kilós zsákos kivitelben lehet kapni, de nem kell megijedni, el fog az fogyni hamar). A képeken nem látom, van saját vécéje? Ha nincs, akkor szerintem legyen, nagyon könnyen és biztosan szobatisztaságra lehet szoktatni (akár ketrecen belül is), és a pellet sem fog olyan gyorsan fogyni :)
  Kajának pedig a bálázott réti szénát, de ez is nyusziízlés-függő, ki kell próbálni, hogy szereti-e. Répából, meg egyéb zöldség-gyümölcsökből csak módjával kell neki adni, mi néha petrezselymet, kaprot vagy mentát is szoktunk nekik adni, nagyon menő lesz tőle a lehelletük :D de ezekkel még várni kell, hogy idősebb legyen. Nyáron majd mehet neki pitypang, igazi ínyenc falat.
  Nyuszijátékötlet még: egy doboz, tele iratmegsemmisítővel megsemmisített papírral, meg pár szem finomsággal, amit meg kell találni és kibányászni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az következő rendelés alkalmával lesz neki mindene, de WC nélkül is tudja melyik az ő sarka, és használja is, nem is rúgja szét. :)

   Törlés
 4. Egyébként hihetetlen hogy megnőtt Zsömi! Emlékszem még az első képeire. Sok sok boldog kisállatos éveket még neked! :)

  VálaszTörlés
 5. Jaj, malaac! Nekünk is volt kettő, sajnos már nem élnek és ennyire nem lettek kezesek sem, de nagyon bírtuk a burajukat, a popkornozást és a reggeli-esti köszöntő visítást, amit kaptunk, amikor megláttak minket :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Minden pénzt megérnek! :) Azóta sem gondolkodtatok új malacokon?

   Törlés
  2. Áhhh, van egy szálkás tacskónk, nem akarunk kutyakaját szegény malacból XD

   Törlés
  3. Á értem. :D Persze, tudom, hogy nehéz őket összeszoktatni, hogy ne egye meg. :D Amúgy anyáéknak is most tacskójuk van, nagyon picit, nem győzöm széjjel szeretni, szinte vágyok arra, hogy kutyám is legyen. :D

   Törlés
 6. Amíg nem tudsz ketrecet venni,addig lehet maga az állat sem kéne,nem játékszer!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az idejük 98%-át szabadon töltik. Máskor próbálj meg a képeknél többet is megnézni a posztból. Pl a szöveget vagy a kommenteket. Sok kérdésre választ kaphatsz. :)

   Törlés
 7. Milyen édes kis tengerimalacod van! Ahogy néz az egyik képen, olyan kis cuki *-* Én kis nyuszit mindig is szerettem volna, mikor kisebb voltam :D

  VálaszTörlés
  Válaszok

  1. És nem tervezel nyuszit mostanában, vagy valamikor?^^

   Törlés
  2. Á, nem hiszem. Nem lenne elég időm gondoskodni róla szerintem, meg állatszőr allergiám is van, szóval így nem lenne értelme.

   Törlés
 8. Most kicsit megkönnyeztem a bejegyzest. Nekem is volt egy tengerimalackàm, akit Ishidának hívtak. Ő is egyedülalac volt, de sokat foglalkoztam vele. Nagyon azeremcsem volt vele, mert igazi kis mézeskalács volt. Soha nem harapott meg és hihetetlen szeretet kaptam tőle. Nagyon rég nincs már velem, de nem telik el úgy nap, hogy ne gondok és rá. Olyan sok dolog eszembe jutott a bejegyzés miatt. :) Hosszú és boldog gazdis éveket kívánok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! <3

   Biztos nagyon kis édes lehetett a malacod, hihetetlenül sok szeretet tudnak adni. :)

   Törlés