2018. február 21., szerda

BULLET JOURNAL | Márciusi oldalak


Sziasztok! Ma elhoztam nektek a márciusi tervezőmet, amit több helyen is elrontottam, de mentségemre szóljon, hogy tombolt a vizsgaidőszak, és csak kínomban, relaxálásként kezdtem el megrajzolni, és nem igazán voltam se testileg se lelkileg ép. Talán szép sem lett, de nekem akkor épp jót tett ezt megrajzolni, a hibákat pedig soha nem vettem magamra, hogy fú de nekem ez nem megy és abba hagyom, sosem volt gondom azzal, hogy elfogadjam, ha valami vonal rossz helyre került. Tudom, hogy sokan ebből problémát csinálnak, hiszen mind azt szeretnénk, hogy a tervezőnk pont olyan legyen, mint egy instagram fotón. Soha nem lesz olyan. Inkább használjátok arra, hogy elfogadjátok magatokat minden apró hibával együtt, és hogy fejlesszétek magatokat. :) Mindegy is, nézzük az oldalakat.

Nem mindig van kedvem rajzolgatni, van, hogy teljesen minimalista a füzetem, viszont most arra gondoltam, hogy én is kipróbálom a tipik hegyes motívumot, de tavasz beköszöntével inkább tulipán imitációkat rajzoltam, és jó csúnyán kifestettem (utálok tűfilccel festeni, ceruzát meg nem akarok venni, mert a normális egy vagyon, ami olcsó, azzal meg minden bajom van, nem lehet hegyezni, kemény, szántja a papírt).


Készítettem egy naptárat, hogy jobban átlássam a hónapot akkor is, ha mondjuk nincs nálam a határidőnaplóm, és szintén erre az esetre készítettem egy rövid áttekintő listát is a naptár alá. Amikor hazalátogatok, akkor általában csak a bujo-t szeretem vinni, és ha kell valamit tudnom abban a pillanatban, hogy mikor mi vár rám, akkor jó ez a kis lista.

A következő lap egy hangulatjelző, rég nem csináltam ilyet (nekem is volt amúgy my year in pixels lapocskám tavaly), és hát gondoltam készítek most ilyen "tulipán csokor" verziót. Tudom, hogy se nem szép, se nem élethű, de gépészmérnök vagyok. Semmit sem tartok praktikusabbnak, mint a sematikus ábrázolásokat.


A hami oldal egy havi tervező, méghozzá mikor mit szeretnék sütni-főzni, és ehhez kiegészítésképp oldalt van egy bevásárló lista. Amúgy is szoktam cetlikre felirkálni ami elfogy, de így kisebb esélyt látok arra, hogy valami hiányozzon, pl. amikor muffint csináltam, akkor menet közben tűnt fel, hogy nincs elég liszt itthon. Így látok némi lehetőséget arra, hogyha összegyűjtöttem a heti menüt, akkor azt is áttudom gondolni, hogy van-e itthon elegendő hozzávaló, és meg tudom jegyezni rögtön.

Mivel eddig menzás voltam, ezért ilyen jellegű tervezőre még sosem volt szükségem, nem tudom, hogy mennyire lesz hasznos, jelenleg ez csak egy próba verzió.


Ahogy januárban és februárban is, ezúttal is készítettem alvós naplót, hogy jobban átlássam, mennyit nem alszok. Az első grafikonnál a vízszintes vonal az órát jelöli, amikor lefeküdtem, a vertikális pedig a dátumokat. A szorosan tövében lévő pedig ugyan az, csak egy másfajta áttekintésben.
Míg az elsőnél a fekvés és kelés időpontját jelölöm meg és húzom össze, addig a másiknál összeszámolom a pontos óraszámot, amit aludtam, majd megjelölöm. A napokat összekötve megkapom a statisztikát. 6 óránál azért van ott az a vonal, mert annyi a minimumom.

A második oldal a szokások megfigyelése és az emlékek lennének. Mivel az emlékeket elfelejtettem a fejlécben feltüntetni, ezért ezt ilyen hülyén oldottam meg. A doboz lenne a szokásfigyelő, míg az a dátumos skála mellé a napi pozitív történések fognak kerülni.


Az online média tervezőmhöz ezúttal csak a blogot írtam fel. Elég észrevehető szerintem, hogy szó szerint leszoktam a videózásról, és jelenleg sem hiányzik túlzottan, báris nem annyira, hogy külön tervező kelljen a YouTube-nak, így ha mégis eszembe jut egy videóötlet, azt ugyanúgy a bloghoz fogom írni. Mellette az oldal két félre van osztva. Egy az ötleteknek, egy pedig a haul-nak, hogy a poszt készítésekor ne kelljen gondolkodnom, hogy akkor mit is mutassak meg, bár a haul posztokról is leszoktam, de hátha.Végül pedig jöhetnek a To Do Listák. Mivel van határidőnaplóm, így nem kell mindent ide vezetnem, viszont a napi teendőket jobban szeretem bujo-ba írni, mint a határidőnaplómba, mivel akkor a lényeg ott elveszne, hiszen relatív pici a naptáram, így békésebbnek gondoltam ezt ide tenni. Annyi a változás, hogy az utolsó héten a dátumok nagy betűkkel lettek írva, mert láttam egy ilyen ötletet, és nagyon tetszett, ám utólag úgy látom, hogy hozzám most ez nem illett be, de nem baj, következő alkalommal ugyanúgy kicsivel jelölöm a dátumokat.


Az egyéb, hátramaradt lapok már jegyzeteknek, kis listáknak adnak helyet. Ezek a listák több félék is szoktak lenni, pl. termék teszteléskor felszoktam írni, hogy mit tapasztaltam, jelentésekhez listák, egyetemi dolgokkal kapcsolatos listák, mikor mit takarítok, milyen termékem fogyott el...

Ezennel ez a notesz tele is lett, pontosan öt hónap fért bele, ami mondjuk nem tűnik olyan soknak, de mivel kényszeres füzetvásárló vagyok, ezért nem akkora baj, hogy ilyen gyorsan használom el őket, bár mehetek gyorsan a következőre. Amúgy amikor egy füzetem tele van, akkor a gerincére felragasztok egy lapocskát, amire az időintervallum van írva, amíg használtam, így kisebb eséllyel keverem össze őket, egy szekrénykében szépen tudom őket rendszerezni, és ha vissza kell nézni, akkor nem kell egy egész könyvtárat átbújnom, elég csak a megfelelőt kiválasztani.

8 megjegyzés:

 1. Nekem nagyon tetszik a márciusi BuJod, szerintem szép lett, és nincsen gond azzal, hogy valami nem úgy sikerül ahogy, mindenki más, így senki sem lehet tehetséges rajzos, vagy művész, van aki másban jó. Jelenleg én is kísérleti fázisban vagyok, már ami a bullet journalt illeti. Kíváncsi leszek tovább milyen lesz. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem lesz idővel posztod is róla. :)<3

   Törlés
 2. Nagyon jól néz ki :) öröm volt olvasni és nézegetni a képeket.

  Nekem a BuJo még mindig nem, viszont a filofaxba egy teljesen új, saját készítésű rendszert csináltam, azt hittem, nem fogok tudni ilyesmivel szöszmötölni, de imádom :D

  A szokásokat viszont vezetem, egész konkrétan csináltam egy habit tracker lapot a filofaxba, és nagyon szeretem, tök jó esténként ikszelni és áttekinteni is. Jó ötlet mellé ez az emlékes dolog, én idén nekiálltam hálanaplót vezetni, és nagyon-nagyon jó szokás, ráadásul kiélhetem rajta a füzet mániámat :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszett! :)

   Ugye rá lehet kapni? :D Ne hiába mondják, hogy az irkafirkálás a legjobb terápia mindenre. :)

   Törlés
  2. Igazából nyomtatom, és amit beleírok, azt is szigorúan feketével, szeretem, ha elkülönül a kék tollas kézírásomtól, de így is tökéletesen kikapcsol, amikor szerkesztek, akkor konkrétan nem gondolok semmire :)

   Az előző kommentből kifelejtettem, de nagyon szépek lettek a tulipánjaid :)

   Törlés
 3. Jajj szerintem nagyon szép lett a márciusi bujod, nekem nagyon tetszik ez a virágos megoldás, és az összes oldal hasznos :) Én még csak januártól csinálom az enyémet, így mindig jó látni, hogy mások hogyan csinálják.
  A haul posztokra meg visszaszokhatnál, én azokat nagyon szeretem nézegetni, még akkor is, ha olyan termékekről van szó benne, amiket én nem tudok beszerezni/nincs szükségem rá

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen. :) Örülök, hogy te is belekezdtél, eddig hogy tetszik? :)

   Rendben, megjegyeztem, megpróbálok rendszeresebb lenni haul kategóriából is.^^

   Törlés
  2. Tetszik eddig nagyon, mert végre csak olyan lapok vannak benne, amiket hasznosnak találok, régebben előre készített határidőnaplókat használtam, amiknek rendre felesleges "női" oldalak, meg horoszkóp meg ilyesmik voltak benne, amiknek semmi hasznát nem láttam. Meg tetszik ez a rajzolgatás, méretezgetés, bár még elég sokszor elrontok dolgokat meg utólag látom csak, hogy ez vagy az mégsem tetszik annyira, mint azt gondoltam, de majd lassan belejövök :)

   Törlés