2018. január 29., hétfő

Új vallások háborúja | CF, vegán, és egyéb fanatikusok

Rég kavartam már fel a port, épp itt az ideje, hogy mindenkivel megutáltassam magam, és erre remek alkalmat adott a Fa új, szuper zamatos, 100% vegán, gyümölcsös termékcsaládja. Mint azt tudjátok, amiből csak lehet CF termékeket használok, amiből nincs jobb elérhető alternatíva, abból pedig bevállalom a nonCF-t is szégyenérzet nélkül. Őszintén nem tudok átállni a 100% mindentől mentes életmódra. Továbbra is eszek húst (aminek amúgy semmi köze a CF életmódhoz), továbbra is hordok bundát (ennek sincs köze hozzá, bocsi), és továbbra is megveszem a tesztelt rúzst, ha az jobb, mint a másik. A fürdő termék nem egy olyan dolog, amiből nehéz megfelelő alternatívát lelni, így soha nem hiányoltam a Fa termékeket az "átállásom" óta. Viszont nagyon megakadt a szemem ezen a gyümölcsös trendkiadáson, imádom a gyümölcsös illatokat. Ha nem is veszem meg a tesztelt fürdőterméket, boldogan megszagolom (nem, olyan szó, hogy megillatolás nincs) a boltban. Ám szomorúan látom, hogy ebből az ártatlan kis kedvességből vérfürdő lett a Fa háza táján. Meg úgy mindenhol, de ekkora botrányt én még nem láttam konkrét márka körül.
Már régóta szúrja a szememet ez a folytonos vegán, nem vegán, cf, nem cf, vegán cf, nem vegán cf, stb. hisztéria, ez a konkrét eset csupán utolsó csepp volt a pohárban. Elmondtam már többször, hogy én hogyan állok az egészhez, és elmondtam (ha nem, akkor most mondom), hogy cseppet sem érdekel, hogy helyesen gondolkodok-e a dolgokról.

Nem azt mondom, hogy én gondolom megfelelően, viszont az emberek nem normálisak, ahogy ehhez a Fa témához hozzáálltak. Igen, a Fa nem állatkísérletmentes márka. Miért bűn az, hogy kiadtak egy vegán termékcsaládot? Amennyire én ismerem a célját ennek az újításnak, az a bizonyos állati eredetű összetevők nem megfelelő hatása a testünkre. Szó sem esik arról, hogy fejlesztés közben tesztelés történt-e, vagy sem, és ebben az esetben ez nem is érdekes. A tesztelés nem haszontalan dolog bizonyos esetekben, ha tetszik, ha nem. Lehet ebben az esetben nincs értelme, de ez továbbra sem fontos.

Viszont.

Olyan nincs, hogy 100%CF, max a mesékben, ezzel jó, ha mindenki tisztában van. Minden alkotóelem volt tesztelve állatokon. Minden ötlet volt tesztelve. Egyszerűen a világnak és a tudománynak el kellett jutnia oda, hogy ne legyen okvetlenül szükség arra, hogy valaki egy termékfejlesztés során sérüljön. Ha egy márka nem érzi szükségét a teszteknek, meg hogy honnan tudja mi történik a bőrrel két izé összekeverésekor, valószínűleg pont abból a tudományból szerzi az infókat, amik a régi, tesztes időszakból valóak. Az, hogy az orvostudomány hogyan jutott idáig az gondolom szintén egy rózsaszín történet egyeseknek. Nem, nem az. Ha csak egy esetre akartok ráguglizni, az Mengele legyen.

Egyszerűen minden összetevőnek megvan a múltja, és hát abba pár állat hm... belehalt? Nem, beledöglött. Az állatok megdöglenek, a kutyák nem mennek a mennybe. A fanatikusok viszont mind a pokolra jutnak valószínűleg, és nem azért, mert miben hittek, hanem azért, hogy másokat milyen módon bántottak, csak mert az másképp gondolta.

Nem veszitek észre, hogy hogyan beszéltek a másikkal, egy egy vegánról szóló poszt alatt, csak mert nem értetek egyet a másikkal?

Nem veszitek észre, hogy pont olyanok vagytok, akiket félelemből elítéltek, ha kell ha nem? (gondolok itt a jelenlegi vallási helyzetekre)

Nem veszitek észre, hogy olyanok vagytok, mint a megvadult disznók???


Ha végig pörgetek egy posztot a Fa oldalán, csak azt látom, hogy a buta emberek összejöttek, hogy felesleges stresszt okozzanak maguknak és másoknak. Csak azt látom, hogyha ez élőben folyna, akkor az emberek képesek lennének összeverekedni, akár élet halál szinten is. Vagy mennyire ölnék úgy egymást, mint a kakasok az illegális viadalokon. Azt látom, hogy az emberek HÜLYÉK, MINT EGY MARÉK FÖLD.

Hallottam olyat is, hogy nem ideális, ha egy vegán termék nem cf. Lehet, hogy a valóságban helyt álló, de egy ideális világban ez nem így van. Ok, köszi.

HA, egy márka célja nem felel meg neked, nem felel meg a szolgáltatás, szerinted nem illik bele az ideális világba, ami nem létezik, csupán valami majom kitalálta ezt a fogalmat az emberek hülyítésére, akkor NEM VESZED MEG. Ha nem te vagy a célközönség, TOVÁBB ÁLLSZ. Ha nem értesz egyet a másik emberrel, AKKOR LESZAROD, ÉS KERESEL EGY LELKI TÁRSAT.

Komolyan ennyire buták az emberek, hogy egy ilyen marhaságon képesek fél órákat leülni, megfogalmazni valami beszólást, és utána egész nap ülni a gép előtt. Ennyi a szabad ideje mindenkinek.

Volt egy mondás régen:

Jót tenne neki a kapafőd.

Na, az biztos 100% vegán és állatkísérletmentes. Ideális lenne egyeseknek lehiggadni, hogy ne legye  energiájuk bántani boldog-boldogtalant.

VEGYE ÉSZRE VÉGRE MINDENKI, HOGY MENNYIRE NORMÁLATLAN EZ A VISELKEDÉS, AMIT MOSTANÁBAN EZEK A TÉMÁK KÖRÜL LEHET LÁTNI!!!

Ok, van egy elved. Ha valakivel nem értesz egyet, mond meg neki, és állj tovább, de azt ha lehet anélkül, hogy kést fognál a torkának!!!

•••

Most pedig mindenkitől bocsánatot kérek azért, ahogy megfogalmaztam a mondandómat, de tudjátok mit? Nem szeretném szépíteni. Ezért is bocsi.

17 megjegyzés:

 1. Na, eddig én le is maradtam erről a botrányról, de jó tudni. Amúgy pedig jó meglátások, valóban könnyű manapság a már bevált összetevőkkel esetlegesen nem tesztelni, de előzőleg azokat is tesztelte valaki. És pontosan, éppen az emberekre kifejtett pozitív hatás miatt vegán most ez a termékcsalád, hogy aki az állati eredetű összetevőkre allergiás, az is nyugodtan használhassa őket, mert bizony bőrön át is lehetnek allergizáló hatásúak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, és ez a cél a fontos, és aki nem vegán, de allergiás pár állati eredetű összetevőre, az szerintem igenis tud örülni ennek a családnak.

   Törlés
 2. Teljes egyetértek a szókimondó stílusoddal, és azzal amit mondasz. Főleg, hogy minden hatóanyag átesett már egyszer tesztelésen. Még ha most (2017-2018) nem is mert vannak már rá bizonyított kutatások. Azt szabad tudni melyik platformon olvastad, csak mert nem követem a márkát?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Fa FB oldalán egy poszt alatt kezdtek el veszett állat módjára kommentelni az emberek, amiben bemutatták a termékcsaládot.

   Törlés
  2. Köszi. Közben megtaláltam. A sok ember félinformációra támaszkodik és a saját igazát hangoztatja.

   Törlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Nem szoktam kommentelni, de olyan szinten undorító, amit képesek egyesek leművelni, legyen az vegán vagy nem, hogy legszívesebben felgyújtanám az internetet.

  Néha az emberek jó dolgukban azt sem tudják, hogy mit csináljanak. Ezt a felesleges vitatkozást, okoskodást fordíthatnák valami hasznosra, tanulásra vagy éppen bármire. Megdöbbentő módon azok az emberek, akikről én azt gondolnám, hogy tudatosak, tanultak és állatszerető mivoltuk miatt kedvesek... olyan szinten kifordulnak magukból, és ömlik a mocsok a szájukon, hogy megértem, hogy sok embernek ez az első dolog ami a vegánokról az eszébe jut.

  Mintha egy szemellenzős, begyöpösödött csorda lenne, akinek egy valamit sikerült a tudatába bevésnie és ennyi. De az, hogy bármi másra nyitott, tájékozott legyen az már sokszor nem működik. Imádom amúgy mikor a vegánok verik a mellüket, hogy ők aztán milyen jó emberek és mindenki más milyen gusztustalan, akik nem követnek hasonló elveket, mint ők... és közben tonna számra vásárolják a fastfashion szarjaikat... nah persze az, hogy az ott dolgozó emberek milyen körülmények között élnek azt már magasról leszarják, mert nekik a legfontosabb a vegánságuk, és nem a tudatosság, vagy bármi ami ugyan úgy fontos lehet az életben. Persze most jöhetnek azok nekem, akik vegánok, tudatosak, levélből szőtt mellénykében rohangálnak, nem vesznek ételt, csak a saját 100 kilométeres körzetükből szerzik be, és még képes is értelmesen kommunikálni, hát akkor nekik a tiszteletem, de bárki más, aki képes más embert megalázni a nézetei miatt az számomra hitelvesztett és nevetséges és biztosan állíthatom, hogy bármit is szeretne velem közölni, nem fogom meghallgatni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így igaz! Mondjuk lehetetlenség nem meghallgatni, mert nagyon sok poszt, még a legártatlanabb recept is áldozatául esik ennek a témának, és ha akarsz valami okosat olvasni, akkor is belefutsz.
   Na meg igaz, pont az a durva, hogy a tudatos életmód már nem terjed ki arra, hogy más embereknek is támogatást nyújtsanak. Persze vannak kivételek, és biztos vannak jó fej és tudatos vegánok is, de sokszor azt veszem észre, hogy inkább leépítik a saját szervezetüket és megvadulnak valamiért.

   Törlés
 5. Pár éve kezdődött ez az egész vegán mánia, meg állatkísérletes ellenesség, érdekes, nem is annyira régen senkit nem érdekelt, az Essence, a Miss Sporty meg a Rimmel tesztel-e állatokon, vagy vegán-e, mert NEM VOLT MÁS, AMIT VEHETTÜNK VOLNA. Akkor érdekes módon jó volt az is és nem firtattuk ezeket a kérdéseket.
  Imádom a kutyámat, inkább családtag, semmint háziállat,ugyanakkor vadászcsaládból származom és a nagy többséggel ellentétben tisztában vagyok vele, hogy ez nem mészárlás, meg élvezetből való gyilkolás, az elejtett vad gyakran nagyobb végtisztességet és komolyabb szertartást kap, mint némely ember a temetésén....
  A tudományos intézetek és a kozmetikai ipar pedig igenis tesztelje le kiadás előtt, mik lehetnek az adott termék mellékhatásai, mielőtt az arcunkra kennénk. Ha jelenleg ezek a módszerek állnak erre rendelkezésre, akkor sajnos ez van. Ha meg nem lennének rendesen bevizsgálva, abból lenne a hisztéria.
  Nem vagyok barbár, de ha a L'Oreal True Match az egyetlen alapozó, amivel elégedett vagyok és áránál fogva megengedhetem magamnak, akkor meg fogom venni, és el is fogom mondani, hogy jó termék. Mert tényleg az, függetlenül attól, mit csinál, vagy mit nem csinál az anyacég.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Épp ezen gondolkodtam amúgy múltkor, hogy régen mennyire nem érdekelt ez senkit, vettük ami a boltban volt. :D És mi lenne a CF törekvéseimmel, ha újra hazamennék kisfalumba, és nem lennének tovább ilyen termékekre lehetőségeim, továbbra is egy Maybelline állvány lenne az egész városban és kész. Amit lehet netről szerezném be, de hát mindent csak nem lehet onnan, pláne ha az utolsó pillanatban fogy ki az alapozó pl.

   Én nem ítélem el a vadászatot, sőt, messziről nagy rajongója is vagyok. Lőni még nem lőttem, de egy rókaszőrme még jön egyszer a mamához. :D Még kisgyerek voltam, amikor a szüleim egy vadász társasággal barátkoztak, és még mindig tisztán emlékszek, hogy mennyivel többet tesz egy vadász az állatokért, mint egy állatvédő. Meg ugye külön idények vannak a kártékony állatokra, mivel java részt ugye földekkel foglalkoznak az emberek, és hiába cuki a nyuszi. Fent tartanak egy természetes egyensúlyt a világban, ami megszűnne, ha nem vigyáznánk. Véletlenül sem keverendők az orvvadászokkal, igazad van, sajnos ezt a kettőt keverik.

   Törlés
 6. Ez egy nagyon érzékeny téma, és sajnos tényleg sokan nem tudnak az indulataikon uralkodni ebben a kérdésben.

  A fa termékcsaláddal kapcsolatban abban a kommentelőknek teljesen igaza van szerintem, hogy attól még nem lesz vegán egy tusfördő, hogy nincs benne semmi állati eredetű. Tudom, hogy a "címke megkapásához" elég és, hogy pont ezért nincs teljesen fedésben sajnos a cf és a vegán termék, de ez szerintem sincs így jól, hiszen a vegán életmód messze nem csak az állati eredetű dolgok kerüléséről szól. A vegánsággal nem egyeztethető össze az állatkísérlet, hiszen az állatok szenvedését okozzák. A cég részéről ez csak marketing, egy hangzatos szlogen. Miért lenne az baj, ha valaki ezt a véleményét odakommenteli? A szomorú az egészben az, hogy az embereknek nem evidens, hogy milyen stílusban kellene megosztani az álláspontjukat. Azért nem minden vegán erőszakos, lenéző, bántó, hisztérikus, de sajnos közöttük is akadnak olyanok, ahogy a másik oldalról is bőven. Ez a fajta viselkedés nem az életmód, sokkal inkább a természetük velejárója. Az egészben pedig az a legszomorúbb és a legelgondolkodtatóbb, hogy ezek a nagy, vérre menő harcok leginkább csak a magyar csoportokban, oldalakon jelennek meg...

  Az kicsit túlzás, hogy azért lehet valami cf, mert már korábban letesztelték más cégek. Persze biztosan felhasználnak régebbi kutatási eredményeket, de azért léteznek már új, korszerűbb technikák is a bevizsgálásra amit alkalmaznak.

  Szerintem mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy milyen szempontok szerint vásárol, és milyen termékeket használ. Ettől senki se lesz se több, se kevesebb a másik embernél. :) Olyan jó lenne, ha tényleg a térítés meg az öldöklés helyett mindenki foglakozna a saját kis életével, a többi emberrel meg empatikus és nyitott lenne. #bilibelógakezem #túlnaiv :D :D

  Réka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kerek egész és korrekt vélemény, köszönöm! <3

   Lehet enyhe túlzás volt a vegán jelző erre a családra, ennek nem vagyok megmondója, és nem is igazán érdekel szerintem engem, csak bosszantott ugye, és itt durrant el a lufi. Szerintem a megnevezéstől függetlenül nagyon szép célt képvisel. Aki nem vegán és cf párti, de pár összetevőre allergiás, annak van egy tök jó, incsi-fincsi, könnyen elérhető fürdőcsaládja (nem mintha nem vehetné meg a tényleg vegánt, de mondjuk ahol én jövök ott előbb találok egy Fa terméket, mint bármi mást, amit max rendelni tudnék). Az én bőröm is mindenre érzékeny, lehet ezért rajongok most ezért. Meg ha már idáig eljutott a márka, ki tudja, mi lesz a következő lépés? :)

   Nekem amúgy félreértés ne essék, nem azzal van/volt bajom, hogy valakinek más a véleménye, hanem az a stílus, amit az emberek megengednek maguknak. Tudom, hogy ez csak internet, és itt másképp jön át, de a túloldalt ugyanúgy megbánt valakit. Nem vagyok egy kedves ember, sőt, bárkin képes vagyok átgázolni, de ok nélkül, csak mert nem látok ki a fejemből nem szeretek senkit sem bántani, hiszen ha valamit, ezt senki sem érdemli meg.

   Törlés
 7. Teljesen egyet értek Veled, minden sorral amit leírtál! Pár éve még azt sem tudtuk mi az a vegan, vagy CF. Mindezek ellenére én örülök, h a Fa is nyit e felé az írány felé gondolva az allergiásokra :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. <3 Szerintem is a cél a fontos, engem megvettek ezzel a nem irritáló dologgal, meg szerintem a legtöbb érzékeny bőrű értékeli és alig várja, hogy kipróbálja. :)

   Törlés
 8. Ami a Fa tusfurdoi körül megy az nem vegán harc... A legtöbb vegán egyesület megköveteli, hogy a termékek allatkiserletmentes is legyen, és ha bárki utána néz a vegan society honlapon láthatja, hogy a logo használat feltétele az adott termék cruelty-free léte...egyébként évekkel ezelőtt a Stargazer is összetűzésbe került jogosulatlan logohasznalat miatt a vegan societyvel gondolom annak azért nem volt akkora visszhangja, mert nálunk nem elterjedt márka...

  Szerintem a Fa-harcot, amit a vegánok büszkeségből vivnak sokkal inkább az általános vásárlónak kéne a fogyasztó védelemmel az oldalán megtenni... Vegán vagy nem - nem érdekel - a vásárlóknak nem hazudunk a képébe ennyire gátlástalanul és nyíltan... Engem nemvegánként is felháborít a dolog bár nem követem a fa oldalát - állatkísérletek ugyebár - szóval majdnem kimaradtam a buliból...

  Ha meg valakit nem érdekel hogy vegán-e a termék az szagolja, vegye, de tudja, hogy nem igaz amit a flakon mond.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A poszt fő vonala viszont az, ahogy ebből az emberek vérre menő harcokat csinálnak, ugyanis ahhoz képest, hogy mekkora problémák vannak a világban, egy teljesen nevetséges dologból csinálnak ügyet. Opcionális, kinek mi fér bele a vegánba, meg mi nem. Engem pl. nem érdekel, és soha nem is állítottam be magamat szentnek, se állatvédőnek, mert nem vagyok az. Akinek ez lelki ügy, annak is ugyanúgy van lehetősége ezt sértegetés és perrel fenyegetőzés nélkül közölni.

   Az új kollekció lényege pedig az irritatív anyagok kizárása, amit egyes állati eredetű összetevők okoznak, nem pedig az emberek átverése. Akit próbáltak megszólalni, az érteni fogja, aki pedig kiesik a célközönségből, az meg érthetetlen, miért nem megy tovább az útján, és kerüli a tesztelő márkákat, ahogy eddig is tette.

   Törlés
  2. Sok konoly tarsadalmi problemat lehetetlen komolyan venni az emberietúlérzékenység miatt - mindenbrn rasszizmust és a nők elnyomasat latjuk...ettől nem lesznek kevésbé problémák csak nem kéne mindenre farkast kiáltanik.. Ebben egyetértek.

   Sok állatkísérletes márka fel tudja tüntetni a termékein, hogy "vegan" anélkül, hogy hazudna...A VS logo viszont egy (eszmei) "minőséget" ígér, amit a márka nem tart - állatkísérletek. Egy vegán szervezet jóváhagyását nem az allergen anyagok kiszurese nyeri el... A vegannak feltuntetes módja abban a formában megtévesztés... Van különbség vegán (állati összetevő mentes) és vegán (a vegan "eszméket" kielégítően vegán) között is és itt a Fa a "rossz" vegánnal hirdet. (Ami a veganokat zavarja... Ki örül, ha valami olyannal azonositjak negatívan, ami távol áll tőle? Zenei izlesembol kifolyólag volt ilyesmihez szerencsém és valahol megertem őket ... Bár a fotelharc helyett mehetne céget faggatni és aztán fenyegetés nélkül megtenni a szükséges jogi lépéseket - csendben is lehet cégeket jelenteni.)

   Törlés