2016. június 24., péntek

Unilife | apró vizsgaélmények


Minden egyetemista és főiskolás életében a leghátborzongatóbb élmény a vizsgaidőszak. Minden egyes vizsga egy külön kis történet, egy külön kis élmény, amiről annyi mindent lehet mesélni. Egy igen jó kis vizsgáról hazafelé elgondolkodtam raja, hogy én miért ne mesélhetném el a legtöbb élményemet, tapasztalatomat? Mivel itt jó részt más a rendszer, ezért biztos lesznek dolgok, amiket kicsit máshogy élek meg, de egye fene, sztorizzunk!
• Mindig igyekszel, hogy kb. a tömeg közepén menj be, mert akkor tuti a legjobb helyre oszt be a professzor. Legtöbbször összejön, de néha pont ott egy üres hely a legelső sorban, minő véletlen.

• Néha a professzor/asszisztens elégedett arcára "ébredsz", hogy nézi milyen ügyesen, okosan, bölcsen gondolkodol a kérdéssorodat nézegetve, miközben te csak fejben számolod, hogy a meglévő pontjaidból milyen jegyet tudsz kihozni...

• ...még rosszabb, amikor több kérdés és példa is van, és mind mellé oda van írva, hogy hány pontot ér. Ilyenkor mindenfelé csak papírcsörgés van, ugyanis minden második leírt szó után az emberek azt számolgatják, hogy hányast kaphatnak a kollokviumra/vizsgára.

• Kedvencem, amikor mindenki 146536 neonszínnel kihúzott könyve a combján világít, lássa a professzor, mégis téged - a legártatlanabb embert - fog meg, és néz át teljesen, mert megfigyelted a pókot a sarokban, és biztos ő súgja le neked a tételeket.

• Ha mégis arra vetemedsz, hogy puskázol, és úgy érzed, hogy a professzor észrevette, amikor felkelt az asztalától, akkor kreatívan kihasználod, hogy a melletted ülő baromi feltűnően és fénysebességgel rakja el a telefonját az asztalról. Mi benne a tuti? Ha elég döbbenten nézed, akkor simán eltereled magadról a gyanút!


• Néha hátrány, de még többször előny, hogy a kifejezési stílusom szerb nyelven akár egy kétévesé. Szinte biztos, hogy nyalókával és egy beírt nyolcassal fogok távozni a teremből, mert hát milyen cuki vagyok.

• Ha már magyarázás: mozog, dolgozik, használjuk, ...lehet: , kapcsolódik, nyomás, hat rá -szavakkal bármit ki tudok fejezni. BÁRMIT.

• Kicsit kellemetlen, amikor vizsgán veszed észre, hogy még mindig nem tudod helyesen leírni egy gép nevét, mikor már a második ahhoz kapcsolódó tantárgyat készülsz letenni. Kb. 10 perc simán elmegy, hogy a hasonuló betűkön rágódsz.

• Az idősebb professzoroknál előfordul, hogy már a sokadik megbuktatás után esik le nekik, hogy már rég átmehettél volna magasabb jeggyel, mert a tőled kérdezett anyag felét neked nem is kell tudni, mert te más szakon vagy. De hát késő, már a minimum jegy ott rontja az átlagod az indexben.

• Klíma alatt nem jó ülni.

• SOHA ne készíts vörös körmöket írásbelire. Ha radírozás után le akarod söpörni a törmeléket, akkor egy rossz mozdulattal, egy 20 centis vörös csíkot húzol a már kidolgozott kérdésekre. Kiradírozhatatlanul. Nem mókás.• Nem tudod a választ? Kezdj el hazudozni BÁRMIT, mindezt úgy, mintha tényleg komolyan gondolnád amit mondasz. A professzorok 80% már azt is értékeli, ha hülye is vagy, legalább úgy csinálsz mint aki gondolkodik VAGY, a szórakozottabb professzorok még el is hiszik amit mondasz.

• Hazudni sem tudsz? Akkor alakítsd a kérdést válasszá. Pl. ami nekem volt: Mire való az erősítő borda a ládán? A rettentő frappáns válaszom: Hogy erősítse a ládát.
Meg persze mélyen szégyelled magad, mert tudod, hogy erről egy tömény 10 oldal van a könyvben, de tarts ki! Biztos, hogy kiröhög a professzor, de legalább értékeli, hogy ha mást nem is, legalább a lényeget érted. 

• Ne érd el, hogy megkedveljen a tanár. Akkor tutira mindig megbuktat tudod te ezt jobban is alapon, miközben csak minél több időt akar veled eltölteni.

• Vannak kedves professzorok, akik szóbeli előtt fél órával teszik kis az írásbeli eredményeit, mert elég neked akkor megtudni, hogy akkor most kimehetsz-e, vagy a következő rokban tudsz csak.

A felhasznált képek az új kedvenc helyemről, S. Oszkár egyetemista facebook oldaláról valók.


És a többi vizsgázó mit tud mesélni? :)

3 megjegyzés:

 1. Ezt élmény volt olvasni :D Még, még, még, még :D Imádok minden egyetemmel kapcsolatos posztot (elmeháborodott vagyok, na) és jó olvasni, hogy nálatok milyen a rendszer, mennyire más. A fentebb leírt dolgokkal, pedig abszolút egyetértek.

  Nálam a szóbeliken vannak mindig élmények, írásbeliken szerencsére nem. Tavaly volt, hogy egyik vizsgámon mondja tanár:
  -Na akkor Enikő, most idézze fel nekem szó szerint az Urug c. könyv utolsó bekezdését.
  *Halkan felröhögtem*
  - Tanár úr, szó szerint nem fog menni tekintve, hogy mellette volt még legalább tíz 400 oldalas kötelezőnk, úgyhogy ne várja, hogy megjegyeztem kívülről, de a tartalmát szívesen elmondom.

  Hál istennek ezzel is megelégedett, de az ott ütött. Meg ennél a tanárnál néha muszáj pofátlannak lenni a válaszokkal, mert olyanokat kérdez, amiket le se adott. Aztán te vagy a hülye, hogy nem tudod.

  Nyelvtan vizsgámon meg idén volt, hogy kérdezi a lektor mi a különbség a wenen meg a huilen ige között (mindkettő sírnit jelent). Mondom neki, hogy a wenent hivatalos nyelvben használják, míg a huilen a mindennapi élet része, emellett a wenent Flandriában többet alkalmazzák, mint Hollandiában. Lektor ekkor elvigyorodott és a következőt kérdezte: jó és ennek mi a történelmi előzménye? Akkora mákom volt, ez az egyik kedvenc történelmi időszakom, több beadandót is írtam róla, szóval elkezdtem neki mondani a választ, aztán ott kaparta fel a padlóról az állát :D Egyik kedvenc vizsgaélményem idénről a nyelvtan szóbeli :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor örülök, hogy tetszik, mert gondoltam arra, hogy következőnek írhatnék a Neptun mentes gyönyörű életről, hogy nálunk hogy megy a vizsgabejelentés, jegyek...

   Hú, sose gondoltam volna, hogy egy egy szónak, vagy több ugyanazt jelentésű szónak ennyire izgi háttere lehet, most úgy kedvem lenne pár szónak szerbül utána nézni, pl. ljubazni meg a lep közti dolgokról. :D

   Amúgy én is szeretem az egyetemről szóló posztjaitokat, szóval hajrá! :)

   Törlés
  2. Huhh, szerencsére nálam csak a szabadon választott tárgyaknál volt aljas a Neptun. Minden más esetben előny volt, hogy kis szakon vagyok, így nincs választási lehetőség, annál a tanárnál kell teljesíteni a tárgyat, akinél meghirdették, aztán pont. Egyszer szabvál-nál volt kiborító, hogy elvileg 12-től lehetett tárgyat felvenni, na reggel 9től bent csücsükéltem a Neptunban, 10 percenként frissítettem az oldalt, hogy ne dobjon ki, aztán 11:55-kor karbantartás miatt kivágott mindenkit a rendszer x'D #neptungyöngyszem

   Amúgy én abszolút örülnék annak, ha írnál róla, kíváncsi vagyok rá :)

   Haha, na igen, annyi hülyeséget ki tudnak találni a nyelvészek, hogy az hihetetlen :D

   Köszi, neked is viszont! ♥

   Törlés