2016. február 19., péntek

Unilife | ...ha nehezen megy a tanulás


Igazából sokat gondolkodtam azon, hogy csinálok egy összefoglaló posztot arról, hogyan is érdemes tanulni, de igazából ez egy olyan dolog, hogy már mindenki leírta az alap törvényeit ennek a dolognak, így csak néhány, személyesebb jelegű bogaramra fogok kitérni, amik talán még nem nagyon voltak máshol, de segíthetnek.A memorizáló füzet

Vagy gyakorló füzet, kinek hogy tetszik, de én inkább memorizáló füzetnek mondanám. Rengeteg rajzot, ábrát, diagramot és képletet, sokszor az egész képletlevezetéseket is tudnom kell fejből. Ezeket nem lehet ám úgy megtanulni, hogy csak nézed, mert akkor tuti, hogy fél perc után úgy érzed, hogy a grafikus memóriád úgy elraktározta, hogy álmodból felkelve is tudni fogod. Nem. Tanulás terén mivel úgy működik az agy, mint az aranyhalé, ezért sajnos komolyabban neki kell feküdni, és gyakorolni. Sokszor, ha van egy teljesen logikátlan definícióm, és nem tudom megjegyezni, akkor is ebbe a memorizáló füzetbe szoktam leírni többször egymás után, párszor hangosan is elmondom.
Ez főleg olyannak jó módszer, aki mondjuk matekos, vagy biológus, vagy egyéb sok képpel járó szakmát tanul, de a volt lakótársam jogászként is így memorizált dolgokat.

Bő jegyzet. Nagyon bő. Tényleg. Nagyon!

Tudom, hogy sokan úgy szeretnek jegyzeteket készíteni, hogy csak kulcsszavakat írnak le, és ez milyen praktikus, meg igaz semmit nem tanulsz meg belőle, de éljen a három szavas jegyzet... Ha vannak kérdéseid, akkor könnyű dolgod van. Keresd ki a könyveidből a válaszokat, emeld ki a lényeget, és jöhetnek a lapok. Minden kérdésnek szánj külön oldalt, és írd le a választ kerek egészen, amit gondolod, hogy mondanál a vizsgán válaszként. Csak semmi jegyzet forma, kerek egész válaszokat írj, tényleg! Szövegkiemelővel húzd át a nehezebben megjegyezhető definíciókat, és az egyéb kulcsszavakat, amik ismétlésnél jöhetnek jól, hogy csak ránézel és láthatod.
Kicsit több időt igényel (ha úgy gépeled és nyomtatod akkor sok időt spórolhatsz), de a grafikus memóriádnak elég nagy segítség. Régóta alkalmazom ezt a módszert, és a kezdő ijedelemben igaz üres az agyam, de ránézek a papírra, felírom a kérdést, és igazából máris tudom magamban vissza játszani, mit is írt ott, és gördülékenyen jönnek be a dolgok. :)

A kockák és a vonalak az ingedre valók!

Ez egy személyes kis bogaram, de egyszerűen nem tudok se vonalas, se négyzetrácsos füzetből tanulni. Egy idő után elkezdenek összefolyni előttem a dolgok, kifáradok, elmegy a kedvem az egésztől (amúgy se volt), és valahogy mindig azt látom, hogy nem egy letisztult dolog van előttem, hanem valami zsibongó hangya tömet. Amióta ráálltam a sima lapú füzetekre megoldódott minden ilyen gondom. Amíg az agyam okos fele tanul, addig a másik azon gyönyörködik, hogy milyen szép fehér. Mindenki jól jár.
Szerintem hatalmas segítség, ha tényleg csak azt látod, amit meg kell tanulni, egy pöszmettel se többet.


Sorozatok

Azt hitted eddig, hogy a sorozatok a vizsgaidőszak fő ellenségei? Ohohóóó, nélküle nem lennénk sehol! Egyszerűen szüksége van arra az agynak, hogy teljesen kipihenje magát két huzamosabb tanulás közt. Valahogy ilyenkor nincs kedvünk kimozdulnisétálni se, még 10 percre se, mert túl sok időt vesz el. Nem maradt más, mint 1-2 rész a kedvenc sorozatodból. Egy óra sorozatozással sokkal tovább jutsz majd, mintha azt az egy órát is tanulásra szántad volna.

A szépítő alvás

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, hiszen lényegében ugyan az a célja. Értem én, hogy holnap van a legnehezebb vizsgád, és nem volt időd készülni, de ha rám hallgatsz, akkor is inkább lefekszel majd aludni időben. Lehet, hogy az utolsó pár tételt nem fogod megtanulni, de ha nem alszod ki magad, akkor hiába tudsz minden mást, egyszerűen nem fogsz tudni gondolkodni, a másik, hogy a professzorok is jobban díjazzák, ha nem egy emberi roncs jelenik meg. Esztétika is fontos, nem csak a tudás.
Meg ugye hogy ne sajnáld az időt arra sem, hogy rendesen egyél. Meg amíg csinálsz egy egészséges ebédet, addig is pihensz, és aztán könnyebben megy majd.

"Titkárnő"

Ha úgy tetszik, akkor határidő napló, amiből nekem csak az idén először van egy ilyen rendesebb fajtám, de mindig is használtam noteszokat. Nem arról van szó, hogy nem tudok semmit megjegyezni, de azért tök jó dolog ránézni egy minden aprósággal teleírt naptárra, sokkal átláthatóbb. Rögtön látni fogod, hogy mire mennyit tudsz majd készülni. Az ilyen kis noteszeimbe szoktam egyébként beleírni a tantárgyaimat, és azt, hogy melyikből hány kollokvium van, melyik van letéve, bele szoktam írni mondjuk a beadandók témáját. Vagy csak simán pozitív gondolatokat, sikereket is bele lehet írni. Tehát mindenre jó, ami fontos, és jó rá emlékezi.


Teremts szerencsét!

Ez egy új dolog, most barátkozok vele, de igazából már nem egy kollokviumon csusszantam át így. Én az a pánikolós, hisztériázós, bőgős, legpocsékabb fajta egyetemista vagyok, aki ki van borulva vizsga előtt, mert nem tanult semmit, ki van borulva vizsga közben, mert nem tud semmit, ki van borulva, amíg ki nem jönnek az eredmények, és miután kijöttek, megy fel a tetőre leugrani. :D
Márpedig sajnos sokszor van olyan helyzet, hogy egyszerűen nem tudok egy tantárgyra elég időt szánni, és ebből két hét hiszti jön.
A Zuram mondogatja mostanság, hogyha nem tanulok semmit biztos nem lesz szerencsém, de ha megtanulom legalább az első három kérdést, már lehet. És mindig bebizonyosodik az igaza, szóval lelkierő elővéve, és mostantól nincs hiszti! :)
De tényleg. Ha nincs időd, se energiád, akkor is tanulj meg legalább pár tételt, hátha pont azt húzod. Ha nem... hát megesik. :)

+1: Szirmai

Sok sikert mindenkinek! :)
Ha van valami amivel kibővítenétek a listát, írjátok meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése